Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, wlać do połowy mąki, wymieszać i pozostawić rozczyn na 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, roztopione masło, pozostałą mąkę oraz mleko. osolić, wyrobić ciasto i znów pozostawić do wyrośnięcia. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i gdy znów podrośnie, smażyć na smalcu małe placuszki o grubości naleśników. Podawać natychmiast po usmażeniu. Podawać z masłem topionym lub śmietaną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    ja robie podobnie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wiesz co dobre :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !