Sposób przygotowania

Zrób dość jasny karmel:Cukier wrzuć na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu,aż zacznie się topić i zmieniać kolor.Wtedy dolewaj wodę i cały czas mieszaj,by się nie spalił.Gdy karmel osiągnie ciepłą,brązową barwę,wylej go do żaroodpornych naczynek-tak,aby pokrył ich dno.Zagotuj mleko z połową reszty cukru.Pozostały cukier wymieszaj starannie z jajkami.Następnie dodawaj do nich,cały czas mieszając,gorące mleko.Gdy składniki całkiem się połączą,przecedź krem i powlewaj go do naczynek z zastudzonym karmelem.Kremowe deserki piecz w kąpieli wodnej (wstawione do rynienki z wodą)w temp.150stopniC ok.25min.Truskawki umyj,osusz,usuń z nich szypułki.Pokrój je na równe,cienkie plastry.Porozkładaj je dekoracyjnie na niewielkich talerzykach.Na nich połóż zimne deserki karmelowe,udekoruj i podawaj.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mala

    wygląda pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    musi być pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !