Przepis i sposób przygotowania na: Góralka niskopienna z owocami i kremem
Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić!
Do zimnej masy dodawać, po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.
Najlepiej widełkami do piany.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Wyłożyć blaszkę - a najlepiej dwie jednakowej wielkości - papierem do pieczenia.
Upiec dwa od razu - skróci to czas pieczenia o połowę.
Ale jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek to pieczemy placki każdy po 30 min w 180 stopniach.
Krem:
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem.
Ugotować budyń w 1 szklance mleka po zestawieniu z ognia wmiksować do budyniu oranżadkę w proszku -wystudzić.
Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.
Przełożyć ciasto kremem, wiśnie rozłożyć na kremie, wcisnąć je i nakryć drugim upieczonym plackiem i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.
Odmiana winno owocowa zwykłej karpatki. A w nazwie \"niskopienna\" ponieważ mieszkam w paśmie Gór Świętokrzyskich - w górach niskopiennych.