Sposób przygotowania

Dziś zrobiłam kurczaczka nadziewanego jabłuszkami. Jakoś naszło mnie na coś wytrawnego a zarazem innego.... i za namowa mojego mężczyzny bo jego też coś naszło. Przepis nie jest trudny, bo większość i tak sama się zrobi bez naszego udziału :) Na początku dobrze myjemy naszego kurczaczka i oczyszczamy jeśli jest z czego. Odstawiamy na chwile lub osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy go roztartym czosnkiem i oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Do tak przygotowanego kurczaczka wkładamy pokrojone wcześniej w ósemki lub ćwiartki jabłuszka ( jabłka tez doprawiamy do smaku cukrem i majerankiem). Gdy już wszystkie jabłuszka znajdą się w kurczaczku starannie go spinamy wykałaczkami lub zszywamy tak żeby nie zgubił podczas pieczenia cennego farszu i pieczemy ok 1,5 godz do 2 godz w piekarniku na 190C co jakiś czas podlewając go pitosem wytworzonym z pieczenia. Ja podaję go z ziemniaczkami i surówką z marchwi. Smacznego !!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !