Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu pokrojone owoce.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    Widzę, że gotujesz i pieczesz po poznańsku :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kamilagorczyca

    najsmaczniejsze z ciast ,pyszna drożdżówka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubie takie kuchy
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszny!!! :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    taką to ja lubię a do niej kubek zimnego mleka...marzenie.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam takie drożdżowce.
  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    przepyszne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    owoce i kruszonka, pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !