Sposób przygotowania

Ćwierć szklanki ciepłego mleka rozmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki- odstawić, żeby wyrosło. Resztę gorącego mleka zalać szklankę mąki- wymieszać. Zaparzone ciasto, gdy trochę przestygnie wlać do niego drożdże i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego rozczynu razem z resztą mąki- wyrobić. Do wyrośniętego ciasta wlać ciepły tłuszcz, a następnie wlać pianę z jajek i jeszcze wyrobić. Można dodać aromaty, a także garść suszonych śliwek drobno pokrojonych. Odstawić ciasto, aby wyrosło, a gdy podwoi swoją wielkość, przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Pozostawić, aby mogło jeszcze rosnąć. Przed przed pieczeniem, posmarować lekko spienionym białkiem, posypać grubym cukrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    Fajne;
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Bardzo lubię drożdzowe ciasta , a jak pachną podczas pieczenia. Ja tylko wymieniłabym cukier na kruszonkę.
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    pyszne ciacho!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    Smak dzieciństwa
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    już czuję ten zapach!
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wpraszam sie bez zaproszenia na kawałek takiej drożdżówki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No to co ja mogę więcej napisać, niż zapraszam;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zrobiłam Twoją drożdżówkę, wyszła pyszna. Moja była z kruszonką.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    No to się cieszę, że smakowało ciacho:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    smaczna drożdżówka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !