Sposób przygotowania

Flaki musisz starannie wyczyścić, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie (albo lepiej w ciepłej) , wyszoruj je solą i szczotką i znowu płucz 2 - 3 razy. Następnie znowu zalej je zimną woda, zagotuj, odcedź, po czym przelej zimna wodą. Po tej drastycznej płukance zajmij się włoszczyzną. Umyj ją i opłucz. Kości opłucz i zalej zimną i ugotuj z nich wywar, który następnie przecedzisz. 1/2l wywaru odlej a do pozostałego włożysz flaki, które będziesz gotować aż do miękkości, a na koniec dodasz połowę włoszczyzny. Żmudne (ale zarazem opłacalne) zajęcie gotowania flaków trwa jakieś 4h. pozostałą część włoszczyzny pokrój w słomkę, włóż na 3 dag stopionego tłuszczu, dodaj jeszcze 1/7l wody i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Resztę tłuszczu stop, dodaj mąke, zmieszaj, dodaj pozostały (z gotowania) zimny wywar i zagotuj go. Gdy flaki będą miękkie możesz je wyjąć z wywaru, pokroić w paseczki a następnie włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser (uprzednio starty) oraz resztę przypraw podawać osobno, aby każdy mógł sobie doprawić według smaku.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    mniamm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    no smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !