Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z knedelkami ryżowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
grzyby suszone 3-4 szt
ew. świeże kozaczki czerwone 6 szt
istek laurowy 1 istek laurowy
ziele angielskie 3 ziarenka
tymianek 1/2 łyżeczki
bułeczki 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 1 litr
natka pietruszki 2 łyżki
ryż 1 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z knedelkami ryżowymi

Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny. Świeże kozaczki oczyścić, opłukać pokroić na plasterki i 3 minuty obgotowywać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu.
Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć.
Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki.
Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem.
Zupę wlać do talerzy.
Do każdej porcji włożyć po kilka ryżowych knedlików.
Zupę posypać zieleniną.

Rada:
1. Jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej
2. Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości,
3. Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki z garnka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak