Sposób przygotowania

Gotowe flaki (kupujemy w sklepie, oczyszczone), liście laurowe, goździk, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól wrzucamy do dużego garnka, w którym robimy zupę. Zagotowujemy, a następnie pozwalamy flakom dojść na małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Ważne jest, żeby w garnku było tylko wody, aby pod koniec gotowania flaki pływały lekko przykryte wywarem.

10 minut przed końcem gotowania rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy paprykę intensywnie mieszając, żeby się nam nie spaliła. Podsmażamy około 40 sekund, a następnie wlewamy na patelnie mleko. Mieszamy i czekamy, aż mleko zacznie się gotować. Następnie przelewamy cała tą masę do flaków i jeszcze chwilkę gotujemy. Dolewamy 5 łyżek octu. Solimy do smaku.

Pozostaje nam jeszcze przygotowanie specjalnej przyprawy. W moździerzu miażdżymy czosnek, dodajemy sól i pozostały ocet. Zupę nalewamy do miski, a ocet z czosnkiem dodajemy według uznania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !