Przepis i sposób przygotowania na: Torcik karpatkowo jabłkowy
1 kg jabłek
2 garście rodzynek
1 garść płatków migdałowych
100 ml wody
1 galaretka kiwi
1 łyżeczka cynamonu
1 krem do karpatki
250 g margaryny Kasia
1/2 l mleka
CIASTO
4 jajka
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk mąki pszennej
1/2 szk mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
1 cukier waniliowy
POLEWA
1/3 kostki margaryny Kasia
2 łyżki kakao
1/2 szk cukru
2 łyżki mleka
DEKORACJA
wiórki kokosowe
posypka do ciast
perełki cukrowe
kandyzowane ananasy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
Jabłka obrać, umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć z wodą około 5-8 minut.
Dodać rodzynki, migdały, cynamon i jeszcze chwilę smażyć.
Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.
Przygotować według przepisu krem na karpatkę.
Składniki na polewę roztopić na małym ogniu.
Przestudzony biszkopt przekroić na trzy placki.
Pierwszy ułożyć na tacy lub innym naczyniu do ciast, wyłożyć masę jabłkową.
Przykryć drugim plackiem.
Następnie rozsmarować krem do karpatki i przykryć ostatnim plackiem.
Gotowe ciasto polać polewą i udekorować perełkami cukrowymi, posypką kolorową do ciast, kandyzowanym ananasem i wiórkami kokosowymi.
Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.