Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa
Włoszczyznę przede wszystkim ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie zalewamy wodą, solimy oraz wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko to gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki i dusić je do miękkości na tłuszczu. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, wsypać posiekany koperek i gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie potrzeba lub najdzie ochota, sosem sojowym albo kostką rosołową.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak. Można ją podawać z kromkami białego pieczywa.