Sposób przygotowania

Duże śledzie dzielimy na filety i usuwamy ości. Marchewki dzielimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w duże plastry, włóż do wrzącej wody, dodaj przygotowaną marchew, listek laurowy, pieprz, goździki, cukier i należy gotować ok. 15min. Następnie dodajemy połowę przygotowanego octu i gotujemy jeszcze chwilę. Filety śledziowe delikatnie rozbijamy drewnianym tłuczkiem. Smarujemy je olejem i nakładamy na nie ugotowaną cebulę i marchewkę i zwijamy w ruloniki. Roladki sledziowe układamy w głebokim szklanym półmisku i zalewamy sosem. Należy wymieszać majonez z ubitą śmietaną, koniakiem, musztardą, octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polane sosem śledzie odkładamy w chłodne miejsce przynajmniej na 6 godz. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekana natką i dekorujemy cząstkami ugotowanego na twardo jajka, krążkami cebuli i plasterkami ugotowanej marchewki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !