Sposób przygotowania

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Awokado obieramy i miksujemy w blenderze lub ugniatamy widelcem na papkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). Na połowie ryżu rozsmarowujemy pastę z awokado. Następnie w odległości około 3cm od brzegu układamy paluszki krabowe. Po wierzchu kraba smarujemy pastą wasabi. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    zawsze chciałem takie zrobić! dla mnie bomba!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super,osobiście nie przepadam,ale mój mąż owszem:}
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, to by mi smakowało :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna43

    ale bym zjadła
  • 0
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super przekąska
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    fajnie Ci to wychodzi :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !