Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko i wlać łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli wlać też szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pozostawić je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, podzielić je na dwie, trzy porcje i wałkować na grubość 2 mm. Następnie przygotować farsz: ugotowane mięso zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać cebulę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest za suchy można dodać do niego trochę wywaru z mięsa. Z ciasta należy wykroić foremką okrągłe placuszki, na środek nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi, wrzucić pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść na okrągło :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    klaklak

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !