Sposób przygotowania

Kwiaty po zerwaniu odstawiamy na 2-3 godziny na świeże powietrze - ja wystawiam na balkon- celem wyeksmitowania z nich żyjątek.
Następnie delikatnie przelewamy je na sicie letnią wodą i odstawiamy do odcieknięcia.

Przygotowaną wodą zalewamy kwiaty mniszka, po czym dodajemy dokładnie wyszorowane, umyte i pokrojone w plastry cytryny i pomarańczę (pestki odrzucamy).
Przygotowaną mieszankę gotujemy około 10 - 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie zdejmujemy wywar z ognia i odstawiamy do następnego dnia.

Następnie przecedzamy płyn przez złożoną w 3 - 4 warstwy gazę na koniec delikatnie odciskając wywar z kwiatów.
Do odciśniętego płynu dodajemy cukier i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny na syrop, a dłużej 2,5 - 3 godzin na miód.
Jeśli ma to być miód dodaję pod koniec gotowania 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, uzyskuję w ten sposób niepowtarzalny smak.
Syrop lub miód przelewamy do butelek lub słoiczków i odstawiamy do spiżarki lub piwnicy - bez pasteryzowania, może spokojnie stać w piwnicy nawet 2 lata.

Pyszny dodatek do herbaty, rozsmarowany na pieczywie, a także zawinięty w ciasto naleśnikowe.



(kwiaty zbierane oczywiście z dala od dróg, traktów i siedlisk ludzkich i oczywiście w maju). Ja zbierałam je w samym sercu gór i lasów świętokrzyskich.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Ale skąd wziąść świeżo rozkwinięte kwiaty mniszka lekarskiego?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aseret

    Zawsze pod koniec kwietnia i do połowy maja jeżdżę na leśne polany, z dala od siedzib ludzkich i dróg, którymi poruszają się samochody i zrywam kwiaty mniszka
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    bardzo polecam,miodzik na prawdę bardzo smaczny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis,sama tez robię takie miody
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Ja robię podobnie, świetny jest np. do ciast:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    ładnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Już tyle lat zbieram się żeby zrobić -i jakoś nie wychodziło .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    kiedyś robiłam podobny
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    zdrowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !