Sposób przygotowania

Najpierw zrobiłam rozczyn - do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oleju, potem wystudziłam nieco.
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam bazylię i pomidory. W to wlałam rozczyn, resztę wody i cebulę wraz z olejem, w którym się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawilam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny. Gdy wierzch zrobił się jasnobrązowy i wydawał głuchy odgłos przy pukaniu - chlebek jest dobry.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    super przepis,z pomidorami nie jadłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    wygląda bardzo apetycznie :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    na pewno jest pyszny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    ładnie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kot_pankracy

    smaczne połączenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Nie ma to ak domowy chlebek :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    z pomidorami ,bardzo ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    Domowy chlebek najlepszy;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Taki chlebek to by mi smakował:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    świetny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !