Sposób przygotowania

Jabłka umyć, wydrążyć pestki wraz z częścią miąższu (pozostawić ok. 1 cm \"ścianki\" i dno, górę ściąć). Wnętrza jabłek posmarować sokiem z cytryny. Wodę zagotować, włożyć jabłka do wrzątku na ok. 30 sekund. Wyjąć, ostudzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym do białości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałe 2 łyżki cukru i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do białek dodać utarte żółtka i serek homogenizowany. Na dno jabłek wkładać po pół łyżeczki dżemu, resztę miejsca wypełnić masą jajeczno − serkową. Napełnione jabłka wstawić do nagrzanego do 170 stponi piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. Po upływie 30 minut, wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć jabłka i podawać jeszcze ciepłe.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !