Sposób przygotowania

Opis przygotowania: 3,5 h
Robimy wywar: kości wrzucamy do dużego garnka, dodajemy grubo pokrojone marchewki, cebule, seler i pietruszkę, zioła, pieprz i łyżkę soli. Calość zalewamy 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie całość dokładnie odcedzamy i przelewamy do garnka. Ponownie gotujemy już klarowny wywar, aż do zredykowania do ok. 1,5 l. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (wywar można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, albo nawet przez 3 miesiące w zamrażalniku).

Robimy gulasz: mięso kromiy w grubą kostkę. Obieramy ziemniaki i kroimy w kawałki wielkości pokrojonego mięsa. Obrane ziemniaki wstawiamy do wody, aby nie ściemniały. Obieramy marchewki i kroimy w talarki. Cebule kroimy w krążki.

Do dużego garnka lub brytfanny wkładamy kawałki mięsa, dodajemy 1-2 łyżki masła i zalewamy przygotowanym wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mniejszym ogniu przez 15 min. (30-35 min. jeśli to \"twarda\" wołowina), zbierając z wierzchu wrzystkie \"szumowiny\".

Dodajemy pokrojone ziemniaki, cebule oraz marchewki i gotujemy przez kolejne 25-30 min., aż mięso będzie delikatne, a ziemniaki i marchewki ugotowane. Pod koniec wrzucamy świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przykrywamy gulasz i odstawiamy na 10-15 minut. Na koniec wykładamy i dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zamiast jagnięciny może być cielęcina lub chociaż wołowina ?
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    trzeba sprobowac
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    zamiast jagnięciny wołowina ... ale to jak rosół z kury na wole i bez kury ;D
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super,muszę zrobić.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata22

    ciekawe smaki, ładny kolor potrawy ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    M. Monroe

    nigdy nie jadłam - muszę koniecznie ten przepis przetestować.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    rewelacja ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !