Przepis i sposób przygotowania na: Stew - gulasz irlandzki
Robimy wywar: kości wrzucamy do dużego garnka, dodajemy grubo pokrojone marchewki, cebule, seler i pietruszkę, zioła, pieprz i łyżkę soli. Calość zalewamy 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Następnie całość dokładnie odcedzamy i przelewamy do garnka. Ponownie gotujemy już klarowny wywar, aż do zredykowania do ok. 1,5 l. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (wywar można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, albo nawet przez 3 miesiące w zamrażalniku).
Robimy gulasz: mięso kromiy w grubą kostkę. Obieramy ziemniaki i kroimy w kawałki wielkości pokrojonego mięsa. Obrane ziemniaki wstawiamy do wody, aby nie ściemniały. Obieramy marchewki i kroimy w talarki. Cebule kroimy w krążki.
Do dużego garnka lub brytfanny wkładamy kawałki mięsa, dodajemy 1-2 łyżki masła i zalewamy przygotowanym wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mniejszym ogniu przez 15 min. (30-35 min. jeśli to \"twarda\" wołowina), zbierając z wierzchu wrzystkie \"szumowiny\".
Dodajemy pokrojone ziemniaki, cebule oraz marchewki i gotujemy przez kolejne 25-30 min., aż mięso będzie delikatne, a ziemniaki i marchewki ugotowane. Pod koniec wrzucamy świeży tymianek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przykrywamy gulasz i odstawiamy na 10-15 minut. Na koniec wykładamy i dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.