Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i posiekać ją z miękkim masłem( 10 dag), dodać całe jajko, cukier( 5 dag) i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Jabłka należy obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki, na patelni należy rozgrzać pozostały cukier z pozostałym masłem, dodać pokrojone jabłka, posypać cynamonem i poddusić przez około 5 minut. Jabłka przełożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę do tart. Ciasto rozwałkować i przykryć nim blaszkę z jabłkami tak, aby brzegi ciasta lekko wcisnąć między jabłka, a blaszkę. tartę piec przez 35- 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu wyjąć ciasto na duży talerz odwracając blaszkę.
Tartę można także przygotować wykładając ciastem blaszkę, zapiekając je, nakładając jabłka, przykrywając ciastem i dalej zapiekając. Należy jednak wtedy zagnieść ciasto z podwójnej ilości składników

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !