Sposób przygotowania

Ponadto:
30 dag powideł
10 dag orzechów włoskich
Pianka:
4 białka
10 dag cukru
kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równo w tortownicy. Następnie wyłożyć powidła, a na nie zetrzeć ciemne ciasto i równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciemne ciasto i przykryć trzecią częścią ciasta, również startą na tarce o dużych oczkach i wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 °C.
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pycha, szkoda,ze nie ma zdjęcia:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !