Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STRZĘPIEC

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 20 dkg
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 20 dkg
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: STRZĘPIEC

Ponadto:
30 dag powideł
10 dag orzechów włoskich
Pianka:
4 białka
10 dag cukru
kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równo w tortownicy. Następnie wyłożyć powidła, a na nie zetrzeć ciemne ciasto i równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciemne ciasto i przykryć trzecią częścią ciasta, również startą na tarce o dużych oczkach i wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 °C.
Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 25.01.2011 08:34
pycha, szkoda,ze nie ma zdjęcia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak