Sposób przygotowania

Mąkę miesimy z 5 żółtkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i roztopionym ostudzonym masłem. Całość ciasta rozwałkujemy i kładziemy na blaszkę wcześniej posmarowaną margaryną, masłem. Na ciasto wykładamy 1,20 kg borówek lub innych owoców. Owoce przed wyspaniem na blaszkę obtaczamy w 3 kopiatych łyżkach bułki tartej. Następnie w większej misce ubijamy pianę z 5 białek. Piana powinna być bardzo sztywna. Następnie do SZTYWNEJ piany dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i miksujemy. Gotową pianę łyżką stołową kładziemy na owoce i rozsmarowujemy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i po 2 min przekręcamy na 180 stopni. Pieczemy 60 min. Po 60 min wyłączamy piekarnik, uchylamy go troszkę i ciasto powinno leżeć w nim jeszcze około 30 min. SMACZNEGO !!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !