Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki tureckie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
jajko 2 szt.
żółtka jaj 2 szt.
cukier 40 dag
olej do smażenia 3/4 l
3 łyżki białego wina
sok z jednej cytryny
skórka cytrynowa
pół szklanki wody
ryż 2 (zmielony w młynku do kawy)

Przepis i sposób przygotowania na: pączki tureckie

Z cukru, białego wina, soku i skórki cytrynowej wody zagotować syrop, przestudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając, wsypywać przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać ryż mielony i ubijając drewnianą łyżka dodawać stopniowo jaja i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Posmarować dłonie lekko tłuszczem, formować pączki. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łopatką, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące włożyć na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć i ułożyć na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.11.2012 11:02
ciekawy przepis;]
marta1371 01.07.2011 09:03
Smaczne
jolaxa1 16.01.2011 14:25
super
MAŁGORZATA79 11.01.2011 17:25
pyszne
MAŁGORZATA79 11.01.2011 17:25
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak