Sposób przygotowania

2 Torebki ryżu gotujemy w wodzie z mlekiem ( pół na pół ) ok 15-20 min. Jabłka kroimy w plasterki nie za grube i nie za cienkie. Ja używam jabłek Mekintosze lub Renety. Przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne i smarujemy dno i boki masłem. Odcedzony ryż wsypujemy do miseczki i łączymy z 2 żółtkami utartymi z 3 łyżkami cukru. Następnie ubijamy sztywną pianę z 2 białek i dodajemy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy. Ryż dzielimy na 2 warstwy. Jedną dajemy na spód naczynia. Na górę układamy kawałki jabłek i na wierzch dajemy kolejną warstwę ryżu. Na drugą warstwę ryżu można jeszcze dać kilka sztuk kawałków jabłek żeby ryż za bardzo nie wysechł. Jeżeli ktoś lubi można jabłka posypać cynamonem, ja zawsze posypuje. Górę i boki polewamy mlekiem ( mniejsze pół szklanki) i gdzie nie gdzie wciskamy w ryż pół łyżeczki masełka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 40 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Wydaje mi się że jadłam podobne daniei było p y s z n e, szkoda, że nie ma zdjęcia, bo nie znam tamtego przpisu, ale poznałby po wyglądzie czy to coś podobnego.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Ewelina45

    Zdjęcie będzie jutro, już zrobiłam tylko nie mam w domu kabelka od telefonu :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Lubię takie dania ja jeszcze dodaje cynamon.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    ja dodaje cynamon i polewam smietana
  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta51

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika156

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !