Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć. Udka oczyścić ze skóry, tłuszczu i kości, po czym razem z filetami pokroić w cienkie paseczki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na części, a te przekroić w poprzek na pół, po czym wzdłuż pokroić na cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i pokroić razem ze szczypiorem na 3 cm kawałki. Jeżeli dymki są duże (mam na myśli białe części cebulek) to należy pokroić je po prostu w piórka. Czosnek zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej razem z oliwą i czosnkiem. Delikatnie podsmażyć czosnek, po czym wrzucić mięso. Smażyć ze wszystkich stron, mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Dodać paprykę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Wrzucić dymkę i smażyć jeszcze 1 minutę.
Wlać na patelnie ocet winny i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać sos śliwkowy, sos chili i bulion. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, zdzierając resztki z dna. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
W tym czasie mąkę kukurydzianą rozprowadzić w miseczce w odrobinie zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem chili.
Podawać z ryżem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    z ryżem idealne
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    To jest to! Świetnie danie - apetyczne i bardzo fajne składniki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    pycha;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !