Sposób przygotowania

Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Ziemniaki również ugotuj i wyłóż na talerz. Cebulę podsmaż na oleju. Kiedy soczewica i ziemniaki ostygną, przepuść je razem z cebulą przez maszynkę. Do zmielonej masy wbij 2 jaja, dodaj sól, pieprz i bazylię, a następnie 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa sprawia wrażenie niezbyt spójnej i trudnej do formowania w kotlety, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Można również masę odłożyć na pół godziny do lodówki. Z masy uformuj średniej wielkości, nie za cienkie, kotlety i obtocz każdy z nich w bułce tartej. Następnie wyłóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor. Dobrze smakują na gorąco jak i na zimno, a najlepiej w połączeniu z zestawem surówek.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    super!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    ciekawe czy smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Nigdy nie robiłam, ale soczewicę bardzo lubię.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Wykorzystam Twój przepis na kotleciki:)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo ciekawy przepis! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    znakomite
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    apetycznie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !