Sposób przygotowania

Z mąki, cukru, palmy, żółtka i otartej skórki cytryny przygotować ciasto, nie wyrabiając zbyt długo, wstawić na godzinę do lodówki. Następnie oddzielić z ciasta 1/3 część, resztę pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, ułożyć podłużny placek, zagniatając palcami miejsca złączenia. Z reszty ciasta taczać wałeczki średnicy 1 cm, ułożyć w koło, smarując brzeg białkiem naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę, posmarować białkiem i podpiec w gorącym piekarniku przez 5-7 minut. Dżem morelowy wymieszać ze zmielonymi migdałami, rozłożyć na podpieczonym kruchym placku, posypać drobniutko pokrojoną skórką pomarańczy, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i podsuszyć. Mazurek krajać w wąskie ciasteczka.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !