Przepis i sposób przygotowania na: Placek orzechowo-kakaowy
Mąka 18 dag
Margaryna 18 dag
Zmielone orzechy 18 dag
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Jajko 1 sztuka
Cukier puder 15 dag
Biszkopt kakaowy:
Jaja 4 sztuki
Cukier 4 łyżki
Mąka 3 łyżki
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kakao 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
Śmietana ½ l
Cukier puder 3 łyżki
Cukier waniliowy 2 opakowania
Orzechy mielone 1 szklanka
Żelatyna 2 płaskie łyżki
Ciasto: Z podanych składniki zarobić ciasto, upiec dwa placki.
Biszkopt: Żółtka i 1 jajko ucieramy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Pozostałe składniki ubić z 1 łyżeczką cukru. Wymieszać z mąkami, proszkiem i kakao. Piec w temp. 180 stopni 30 minut.
Krem: orzechy wymieszać z ubitą śmietaną. Żelatynę energicznie wymieszać w 1/2 szklance wody. Całość połączyć.
Układać: placek, krem, biszkopt, krem, placek, polewa.