Przepis i sposób przygotowania na: Bakalandia
Jaja 4 sztuki
Cukier 10 dag
Mąka 3 łyżki
Kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona szczypta
Syrop:
Cukier ½ szklanka
Woda 1 szklanka
Jabłka ½ kg
Masa:
Galaretka 2 opakowania
Wiśnie smażone ½ szklanka
Rodzynki ½ szklanka
Orzechy ½ szklanka
Skórka pomarańczowa 3 łyżki
Krem:
Mleko ½ l
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Cukier 4 łyżki
Mąka 2 łyżki
Budyń waniliowy 2 łyżki
Masło 1 kostka
Orzechy 15 dag
Przygotowujemy syrop: cukier i wodę zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odcedzamy.
W 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki, dodajemy jabłka, wiśnie oraz pozostałe składniki masy.
Jajka ubijamy stopniowo dodając pozostałe składniki ciasta. Pieczemy ciasto, a na wierzch wylewamy masę bakaliową.
Składniki kremu zagotowujemy. Dodajemy utartą kostkę masła. Delikatnie mieszamy i dodajemy mielone orzechy sparzone mlekiem. Krem nakładamy na placek bakaliowy.