Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraków 1 kg
ząbki czosnku 3
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziarenek pieprzu Prymat kilka
ziarenek ziela angielskiego Prymat kilka
cukru 1 łyżeczka
chleb 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do dużego wyparzonego wcześniej słoja, przetykając obranymi i przepołowionymi (wzdłuż) ząbkami czosnku, połamanym na duże kawałki liściem laurowym i ziarnami. Posypać cukrem i całość zalać letnią wodą tak, aby przykryła delikatnie buraki. Na samym wierzchu położyć kromkę chleba (obojętnie jakiego, ja daję zwykły pszenny i staram się dać piętkę). Przykryć słój ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po upływie mniej więcej 24 godzin, wyjąć chleb. Resztę przykryć i odstawić jeszcze na 2-3 dni. Zakwas jest gotowy, gdy zrobi się bardzo ciemny i zdecydowanie zgęstnieje. Przecedzić i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi zakrętkami i przechowywać w chłodnym miejscu.
Świetny dodatek do świątecznego barszczu. Chociaż nie tylko świątecznego. Nadaje mu zdecydowanego charakteru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.11.2011 19:37
swietny
plocia 01.10.2011 11:04
świetny pomysł
Karolcia12 29.05.2011 15:12
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak