Sposób przygotowania

Zawsze bardzo dobrze komponował mi się smak mięsa i drobiu z owocami – szczególnie z jabłkami .Szczególnie smakują mi jabłka podduszone z majerankiem . To danie łączy w sobie wszystkie te smaki .
Zrobić pastę z sosu sojowego, pieprzu, curry, papryki, i natrzeć nią pałki kurczaka .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron kurczaka. Mięso przełożyć do garnka .Na patelnię wlać wodę i zagotować – przelać do kurczaka . Dodać ziele angielskie , liść laurowy .Jabłka pokroić w ten sposób by uzyskać 4 ,, piętki „ i 4 grube plastry .Delikatnie wyciąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić krążków i ,, piętek „. Pozostałe kawałki jabłek pokroić w kostkę ( ze skórką ) i wrzucić do duszącego się kurczaka . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i położyć na niej krążki i ,, piętki „ jabłka .Posypać majerankiem .Chwilę smażyć , przewrócić na drugą stronę, posypać majerankiem i znów chwilę smażyć . Przykryć pokrywką i trzymać pod przykryciem minutę . Jabłka mają być lekko miękkie ale jędrne . Zdjąć je z patelni by nie nasiąkły tłuszczem .

Gdy kurczak będzie już miękki wyjąć mięso , a jabłka w sosie rozetrzeć ( można zmiksować ) i doprawić .
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , odcedzić , wlać śmietankę i zrobić puree . Podgrzać jabłka i kurczaka .
Na każdy krążek jabłka nałożyć porcję puree ziemniaczanego ,polać łyżką sosu na to ,, piętkę „ z jabłka tworząc kapelusik ( tak lekko na bakier ). Oprzeć o to pałkę z kurczaka . Udekorować zieleniną .

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    To musi być pyszne!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    znakomite:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !