Sposób przygotowania

Bardzo smaczne danie .Doskonałe do przygotowania wcześniej i zapieczenia bezpośrednio przed podaniem.
Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .

Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Prezentuje się bardzo apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajny kolor.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcella

    Morszczuk, to najlepsza rybka;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    zapowiada się pysznie, wygląda bardzo apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !