Sposób przygotowania

Mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać do niej roztopione masło i szczyptę soli, zrobić zagłębienie, wbić jajko i dodać tyle letniej wody, żeby zagnieść ciasto pierogowe. Bakalie posiekać drobniutko i wymieszać z masą makową. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykrawać z niego kółka, nakładać na nie farsz makowy i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę, wrzucać na nią pierogi i gotować je do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Wyławiać pierogi łyżką cedzakową i odłożyć na durszlak, żeby odciekły z wody.
Pierogi te świetnie smakują ze śmietaną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Uwielbiam je.
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Jeszcze nie słyszałam o pierogach makowych.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Zjem każde pierożki a Twoje muszą smakować bajecznie :))
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie jadłam jeszcze pierogów z takim farszem,ciekawy pomysł.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    słodziutkie pierożki
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    bardzo fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    na pewno smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetne pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !