Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik ukraiński

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

50 g migdałów
250g miodu
500g maki żytniej
20 spirytusu
50 g rodzynek
amoniak 1/2 łyżeczki
jaja 2 szt.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ukraiński

migdaly sparzyc wrzaca wodda, obrac ze skorki posiekac. Miod wymieszac z przyprawami, podgrzac do lekkiego zrumienienia, polaczyc z maka, jajami spirytusem oraz amoniakiem rozpuszczonym w malej ilosci mleka i dokladnie wyrabiac. Po wyrobieniu dodac otoczone w mace rodzynki. Wymieszac. Przelozyc do formy posmarowanej tluszczem
Piec 60min w 170 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak