Sposób przygotowania

żurawinę namocz w 100 ml przegotowanej wody . Kaczkę z wierzchu i wewnątrz natrzyj sola i pieprzem ,a od wewnątrz dodatkowo także majerankiem i tymiankiem. Do środka kaczki włóż przekrojoną na pół główkę czosnku . Kaczkę przełóż do brytfanki , zepnij ja wykałaczka i włóż na 1, 5 godziny do piekarnika nagrzewanego 180 stopni Celcjusza . Co kilkanascie minut polewaj kaczke sosem powstającym w trakcie pieczenia . Cebule posiekaj . W rądlu podgrzewaj masło ,zeszklij na nim cebule , dodaj wino , odsączoną żurawine i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, do czasu zredukowania płynu . Po upieczeniu kaczki , z sosu pieczeniowego zbierz tłuszcz i dolej go do żurawiny .Dopraw do smaku z sola i pieprzem . Upieczoną kaczkę podawaj z sosem , pieczonymi lub smarzonymi ziemniakami albo pampuchami oraz surówkami

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !