Sposób przygotowania

W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i stale mieszając dosypać mąkę i jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 750 ml wody, posolić, dodać marchew i gotować, aż do miękkości. W 100 ml wywaru z marchwi rozpuścić zasmażkę. Następnie wlać zasmażkę do garnka z pozostałym wywarem, dolać 160 ml śmietany, całość wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie. Pokroić je na paseczki o średnicy 2 cm. Delikatnie zwilżyć je wodą i posypać kolendrą. Paluszki piec w temp. 200 stopni, aż staną się złociste. Groszek gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 2 łyżki pozostawić do dekoracji. Pozostały groszek zmiksować. Piure posolić i oprószyć pieprzem. Zupę marchewkową rozlać do miseczek, na wierzchu rozłożyć kluseczki, uformowane z groszkowego puree. Podawać z upieczonymi paluszkami. Udekorować groszkiem i kleksami ze śmietany.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ciekawa zupka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    smaczna zupka!!;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !