Sposób przygotowania

Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Proste, ale w sumie ciekawe. Dzięki prażeniu zarówno soli, jak i sezamu z pewnością uzyskuje się niepowtarzalny smak i fajny aromat.
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    i zdecydowanie zdrowsze ze względu na sezam. zwykłe jajko na miękko z gomasio lub kromka z masłem nabierają innego smaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Fantastyczna. mam nieoczyszczoną sól morską i z niej właśnie zrobiłam. W całym domu pachnie sezamowo... Może jutro uda nam się spróbować jajka, ale naprawdę zrobiłam w zupełnie innym celu. Jak wyjdzie to opisze ;). Polecam nie tylko na sam fakt, że pyszne to to, ale przede wszystkim z uwagi na wszechstronność w użyciu. Dzięki za pyszny przepis.
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    w mojej kuchni tez gomasio rządzi :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    No to teraz... bo wczoraj nie dałam rady. Użyłam gomasio do produkcji domowej nuggetsów. Wyszły super. I zrobię niedługo grissini, ale już muszę zrobić nową porcję...
  • 2
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Wlasnie zrobilam,super !!! co za zapach !! Dzieki za wspanialy i prosty przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ehh szkoda, że mam uczulenie na sezam ;(
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Zaciekawił mnie ten przepis.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    świetny przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    fajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    jeszcze nie próbowałam Gomasio, brzmi super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !