Sposób przygotowania

Bardzo często robię ta zupę w okresie letnim i podaję zimną .W ciągu roku też ale wtedy letnią . Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem naleśnikowym , lub ślimaczkami z naleśników.
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę cytrynową, szafran . Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować . Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .

Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.

Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    domyslam sie że to coś wspaniałego
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    bardzo fajna
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    A to ciekawe...
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    doskonała na gorące dni

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !