Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do niej na przemian po jednym żółtku, łyżce mąki, cukru, a na koniec proszek do pieczenia. Wykonujemy to delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 25- 30 minut w temp. 180 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy z cukrem i niewielką ilością wody. Gdy delikatnie się rozgotują dodajemy do nich jedno opakowanie galaretki cytrynowej i mieszamy do momentu, gdy galaretka się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy aż stężeją.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę miksujemy na najwyższych obrotach miksera z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy powoli mleko skondensowane słodzone, a następnie żelatynę. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, ale nie stężeje wykładamy ją na jabłka. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia. Na koniec ścieramy na nie na tarce gorzką czekoladę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Pyszne ciacho :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Już mi ślinka cieknie..., z pewnością wypróbuję!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    super wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paulina33

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marcela

    poezja smaku
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    rewelacyjny pomysł na ciasto, koniecznie do wykorzystania
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Do kawy jak znalazł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    pomysłowe ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !