Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z dżemem jabłkowym
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
1 opakowanie cukru waniliowego
Dżem jabłkowy
10 dag cukru pudru z wanilią
Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, używając do posypania mało mąki. Ciasto pokroić w pasy, układać je wysmarowaną blaszkę łączenia pasów zagnieść palcami, ciasto posmarować dokładnie dżemem jabłkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 250 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią.