Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pod koniec po łyżce wody i dalej ucieramy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pianę, mąki przesiane z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy składniki drewnianą łyżką. Do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy biszkopt. Pieczemy 40 min w temp. 180\'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy, aż przestygnie. Następnie kroimy go na trzy części. Z każdej części wycinamy kółka ( jak na pierogi ;) ). Śmietanę miksujemy, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dalej miksujemy na puszystą masę. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Można nieco dać mniej wody wtedy galaretka szybciej zgęstnieje. Truskawki lub inne owoce myjemy i osuszamy. Na okrągłe biszkopciki nakładamy krem i przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem. Ponownie nakładamy masę na wierzch tym razem zdobimy boki. Na wierzch wylewamy gęstniejącą galaretkę i układamy owoce. Gotowe torciki układamy w lodówce na 12 godzin. Smacznego !!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !