Sposób przygotowania

Rozkruszyć drożdże do kubeczka , zalać połową ciepłej wody , dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Utrzeć i zostawić na 15 minut by drożdże zaczęły rosnąć . Mąkę przesiać do miski .Dodać resztę wody, sól , cukier , oliwę , podrośnięte drożdże . Wyrobić dokładnie ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką . Ciasto ma być elastyczne , sprężyste , dobrze wyrobione . Ciasto przykryć lnianą ściereczką na godzinę w ciepłym miejscu by wyrosło . Po tym czasie natłuścić olejem foremkę do pieczenia ( okrągłą lub prostokątną ) – wyłożyć na nią ciasto rozciągając je na całą powierzchnię .Ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut .W tym czasie usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki – zdjąć z patelni i odsączyć .
Podrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzelka ketchupem . Położyć pieczarki , pokrojoną w pół plasterki mozzarellę , posypać oregano i na wierzch wsypać utarty Chedar .
Rozgrzać piekarnik i piec w nim pizzę przez 20 minut , aż ciasto będzie rumiane , a sery się roztopią .

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    chce się jeść taką smaczną pizzę
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    najlepsza!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !