Przepis i sposób przygotowania na: Gyros
60 dag mięsa jagnięcego (udziec) lub wieprzowego (szynka),
1 duża cebula,
5 łyżek oleju,
sól, pieprz Prymat, słodka papryka Prymat,
tymianek Prymat, rozmaryn Prymat,
czosnek granulowany Prymat,
ew. natka pietruszki do posypania.
Tzatziki:
1 jogurt naturalny typu greckiego (ok. 35 dag) lub 2 serki homogenizowane,
1 ogórek sałatkowy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól, biały pieprz Prymat.
Umyć i osuszyć mięso, pokroić w cienkie paski. W misce wymieszać olej z solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Pamiętając, że zawsze na końcu potrawę można doprawić, a ująć nadmiaru przypraw już się nie da... Wrzucić mięso, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 3 godziny. Można i na całą noc...
Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć - za pomocą łyżki - sok. Jogurt wymieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i wyciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z ogórkami. Przełożyć do miseczki. Można ozdobić listkiem natki lub kilkoma oliwkami lub papryczką pepperoni.
Mocno rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią mięso. Smażyć na brązowy kolor. W międzyczasie pokroić cebulę na cieniutkie plasterki. Naprawdę cieniutkie. Dodać pod koniec smażenia do mięsa. Powinna zdążyć zmięknąć... Spróbować i ewentualnie doprawić tym, czego nam brakuje. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.