Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

Krem:
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
6 łyżek cukru pudru
25 dkg masła

cukier puder do posypania

Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią.
Z mleka odlać 2/3 szklanki.Resztę zagotować.W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlewać do gotującego się mleka,ciągle mieszając,żeby nie porobiły się grudki.Budyń chwilę pogotować i ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła stopniowo dodawać budyń i dalej ucierać,aż krem będzie gładki.Krem wstawić do lodówki na pół godziny,żeby trochę stężał.Ptysie przekroić,dolną część nadziać kremem i przykryć górną.Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    piekne jak z kalenadarza!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pyszniutkie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    nikusonka

    na takie ptysie każdy by się połasił:)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mniam,piękne i kuszące.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszność, szkoda tylko, że taka kaloryczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    mnammm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !