Sposób przygotowania

Przygotować ciasto drożdżowe - wg. mojego przepisu pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Twaróg rozdrobnić, dodać jajko, żółtko, sól, cukier, otartą skórkę i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół mocno podsypując mąką podzielić na dwie części. Każdą z części należy uformować w kształcie wałka i podzielić na małe porcje -kluski.Każdą kluskę ułozyć rozciągając palcami brzeg- środek pozostawiamy grubszy. Na środku nałożyć twaróg i zwinąć (jak pączek podnosząc brzegi i zacisnąć). Kluski pozostawić 10 minut do wyrośnięcia, gotować na parze 10-15 minut (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Podawać polane zrumienionym masłem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !