Przepis i sposób przygotowania na: Tort Malakoff
•300g podłużnych biszkoptów jak do tiramisu
Poncz:
•1/2 szklanki białego wina
•50 ml rumu
•2 łyżeczki cukru
Masa:
•1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
•1,5 szkl mleka
•1 budyń waniliowy 40g
•4 łyżki cukru
•25 dag masła
•2 łyżki cukru pudru
•10 dag uprażonych płatków migdałowych
2 łyzki soku z cytryny
Dekoracja:
•bita śmietana
•herbatniki w czekoladzie
płatki migdałowe
Wymieszac składniki ponczu. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc połową ponczu. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic. Masło utrzec z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z cytryny. Podgrzcm dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarowac grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownei biszkopty, dżem, krem (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawic do lodówki. Pyszny.