Sposób przygotowania

ZAKWAS: Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać. ZUPA: z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i Kucharek do smaku i gotuję jeszcze 5 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    taki najlepszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Też robię swój zakwas:-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    gratuluje :) musze sie tez nauczyc wreszcie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mmm taki żurek jest najlepszy!;D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !