Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie zrolowane Therbii
...bo jest błyskawiczne - niestety albo \"stety\" właśnie robi się go w machinie zwanej Thermomixem, którego niestety ja osobiście nie posiadam, ale mam inny skarb w postaci robota wielofunkcyjnego typu błyskawiczny malakser o wielkiej mocy, także przerobowej - zaryzykowałam... (warto o ten sprzęt powalczyć),
...bo nie wymaga specjalnego obchodzenia się z ciastem i wystarczy go raz zrolować, chociaż ja zrobiłam to dwukrotnie, gdyż o maśle w zamrażalniku po prostu zapomniałam, zajmując się inną rzeczą,
...bo jest rewelacyjnie maślane, mięciutkie, pachnące i tak smakowite, że kupne ciasta nijak się do niego mają,
...bo nadaje się do wszystkiego, jak każde ciasto francuskie - i w dodatku można je zamrozić, aby mieć je w każdej chwili pod ręką, chociaż zrobienie go nie jest specjalnie czasochłonne,
...bo możemy się pochwalić innym, że nawet ciasto francuskie potrafimy zrobić.
*odfajkować wybraną pozycję ;P
Zaskoczona byłam oglądając stronkę Therbii tą metodą robienia. Do tej pory znalazłam jeden przepis, z którego korzystałam po trzech nieudanych innych próbach. Ten jest bardzo dobry,ale tradycyjny. A co za tym idzie kilka razy trzeba było ciasto listkować, za każdym razem chowając do lodówki na jakiś czas... A czas biegł niemiłosiernie. Tu już wiem, że i ten dobry przepis pójdzie w zapomnienie.
Tak nawiasem mówiąc, z tego ciasta zrobiłam Tarteletki ze śliwkami...
Ciasto francuskie zrolowane Therbii
15 dag mąki + odrobina do podsypania,
15 dag masła,
szczypta soli,
75 ml lodowatej wody.
Masło pokroić na kawałki i koniecznie wsadzić do zamrażalnika na jakieś15-20 minut. W przypadku dłuższego trzymania, trzeba będzie operację listkowania powtórzyć...
Wrzucić składniki do miski Thermomix i miksować 15 sekund przy szybkości 6. Mniej więcej wiem o czym autorka pisze, bo sprzęt widziałam, ale można...
...wrzucić składniki do miski robota wielofunkcyjnego z plastikowymi nożami wewnątrz i miksować na bardzo szybkich obrotach, aż utworzy się kruszonka. Dokończyć miksowanie na małych obrotach, aż ciasto samo się poskleja. W obu przypadkach wyjąć ciasto z miski.
Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto - też lekko oprószone mąką - na prostokąt. Zrolować od dłuższej strony, po czym taką roladkę uformować w ślimaka. Owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut. Jeżeli w cieście będą jeszcze widoczne grudki masła, to operację trzeba powtórzyć.
Ślimaka postawić na sztorc na lekko oprószonym mąką blacie, spłaszczyć dłonią i rozwałkować na pożądany kształt. Wyłożyć nim formę lub foremki, lub pociąć wg uznania. Foremki z ciastem należy wsadzić jeszcze do lodówki przed wypełnieniem farszem.
Piec wg przepisu, z którego korzystamy.
Źródło: Cuisine d`ici ou d`ailleurs