Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczane
20 dag ugotowanych ziemniaków,
20 dag margaryny o temp. pokojowej,
1/2 łyżeczki chili,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (niekoniecznie)*
1 żółtko do smarowania,
tłuszcz do blachy.
* Rozmaryn można zastąpić odrobiną kminku, innymi ziołami, makiem lub sezamem.
Wystudzone ziemniaki przetrzeć przez praskę lub zmielić do miski, dodać margarynę i dokładnie wymieszać - zagniatając. Dodać przesianą mąkę, sól, chili i rozmaryn. Zagnieść miękkie i gładkie ciasto, które następnie pod przykryciem wstawić na godzinę do lodówki. W zasadzie ciasto można zagnieść bez rozmarynu i w tej właśnie chwili podzielić je na 4 części - do każdej dodając coś innego.
Na leko oprószonej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Podzielić na paluszki długości 13-15 cm i układać na natłuszczonej blasze.
Żółtko rozbełtać z łyżeczką wody i posmarować nim paluszki. Piec w temp. 200°C przez ok. 15 minut.