Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z ananasa
1 duży świeży ananas,
1 laska wanilii,
100 ml wody.
4 kostki cukru.
Ananasa umyć i obrać, starając się pozostawić pióropusz. Będzie pomocny podczas krojenia. Usunąć czarne oczka i pokroić w najcieńsze jak się da plasterki. Naprawdę łatwiej jest to zrobić trzymając liście w ręce. Jeśli chodzi o krojenie, to potrzebny będzie bardzo ostry nóż, albo nóż z bardzo drobną piłką. Z tego właśnie korzystam. Rdzenia nie wykrawać. Plasterki ułożyć na 4 indywidualnych talerzykach, bądź na 1 dużym talerzu, tak aby na siebie zachodziły.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nożem nasiona i rozłożyć (bardziej rozsmarować) na ananasie. Puste laski można wsadzić do słoika i zasypać cukrem. Tak oto pozbawiamy firmy zarobku na cukrze wanilinowym, posiadając własny - prawdziwie waniliowy.
Do małego rondelka wlać wodę i dodać cukier. Postawić na małym ogniu potrząsając rondelkiem, aż cukier się rozpuści. Zagotować i poczekać, aż syrop leciutko zgęstnieje. Polać nim plasterki ananasa.
Całość przykryć folią spożywczą i koniecznie wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podawać mocno oziębione. Mmmm...
Źródło: Paule Nathan \"Zdrowa kuchnia dla smakoszy\"