Przepis i sposób przygotowania na: pijany Kuba
4 jaja
¾ szkl. cukru
¾ szkl. mąki [ w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej ]
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Dodawać kolejno pozostałe składniki. Dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec.
Ciasto kokosowo-makowe:
6 białek
15 dkg kokosu
10 dkg maku suchego [nie gotować i nie mielić].
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z makiem, kokosem i proszkiem do pieczenia. Upiec.
Masa:
1,5 szkl. mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
1 szkl. cukru
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Utrzeć z 1 kostką masła.
Przekładać:
Biszkopt – masa – ciasto kokosowo-makowe – masa. Na wierzchu poukładać herbatniki maczane w ponczu [ wódka + woda + cukier + sok z cytryny ] lub w kawie.
Polać polewą, posypać kokosem.